HTML

vallásmozaik

vallásokkal kapcsolatos mindenféle-fajta írások, tanulmányok

Friss topikok

  • afejer: Hová lett a szerző? Szívesen olvasnék még tőle. (2021.05.01. 10:52) A középkor Rothschildjai
  • B.Peter76: @E.Katolnai: Tudom meglehetősen sok idő elteltével szólok hozzá, de mivel elsőkét ez a bejegyzés j... (2021.04.05. 07:48) A fojtogató thugok
  • sanyája: A vallást a széles néprétegeknek csinálják és az értelmi képességeikhez szabják.Szerintem az erede... (2017.04.23. 09:48) Vudu és kereszténység
  • Géza Fispán: @CREATOR: Íme a példa : „A Próféta m... (2016.03.29. 10:54) Pedofília és az iszlám
  • Takacs1933: Gyilkos kereszt vagy szent relikvia. A közelmúltban kereszt relikvia megtalálásról közöltek TV műs... (2015.08.05. 16:06) Keresztény Relikviák

Jézus családi sírhelye

2010.05.22. 18:19 E.Katolnai

Jézus család kriptája

A képen látható kriptabejárat és az abban talált csontedények egy soha véget nem érő vitát indítottak el a tudományos és a 'féltudományos' világban. Jeruzsálem, Talpiot nevű negyedében találták a 80. évek elején ezt az I. évszázad eleje körüli kriptát, melynek felfedezéséről, néhány régész szakembert leszámítva senki sem tudott több mint 25 éven keresztül. Az utóbbi négy évben ez teljesen megváltozott, és a kripta mára már mint Jézus családi temetkezési helyének van elkönyvelve a mindenben hinni akarók, és a mindent hitelesítő vallásos 'szakértők' által.

A 'Discovery Channel' 2007-ben egy dokumentum filmet mutatott be, 'Jézus családi sírja' címen, minek a rendezője a híres, Oscar díjas, James Cameron volt, aki többek között a Titanic is filmet csinálta. Társrendezőként egy szép nevű ortodox zsidó szakértő, Simka Jakobivici tetszelgett, aki már kis idővel korábban megjelentetett egy szenzációs könyvet a Jézus család sírjáról. A kriptát eredetileg 1980-ban egy lakótelep építkezésénél találták meg, és Joseph Gath régészprofesszor vezette a feltárási munkálatokat. A családi kriptában tíz szarkofágot (ossariumot) találtak, hatot felirattal, míg négy felirat nélkül volt ellátva. Még az évben, prof. Amos Kloner a jeruzsálemi egyetem régész-történész-nyelvész tudósa a homályos, nehezen olvasható ősi feliratokat megfejtette és szakdolgozatban azokat közölte. A csontedényeken: 'József fia Jézus', 'Máté', 'Józsé', (Jófa) 'Jézus fia Judah' – héberül –, Mária latinul és a Mariamene név pedig görögül, voltak azokban belevésve. A leleteket az Izraeli Régészeti Felügyelet raktárába szállították, és ott aludták volna tovább álmukat, ha Jakobivici úr azokat fel nem fedezi újra. Miután egy szaklapban elolvasta Kloner professzor által közölt neveket, rögtön szenzációs sikert érzett és nekiindult bebizonyítani, helytelen adatok vannak Bibliában, Jézusnak családja volt és gyereke. Átvizsgálta az ásatási jegyzőkönyveket, két csontedényből, (József fia Jézus, és 'Mariamene' feliratosból) a csontokat DNS. vizsgálatra küldetett, majd utána megdumált néhány gazdag, vallásban betekeredett, hírnévre vágyót támogatót, és természetesen Cameront is bevonzotta a film elkészítésére. A BBC. filmanyagát azóta több tévéadó levetítette és a vita még ma sem szűnt meg a leleteket illetően. Nemsokkal a film bemutatása után, a konzervatív vallástudományi körökben nagy tekintélynek örvendő prof. James Charlesworth (Princeton University) – a gúnyos kritikák ellensúlyozására, Jeruzsálemben egy ötven tagú szakértőkből álló tudományos konferenciát szervezett össze a leletek hitelesítésére. A jobbára keresztény érdekeket képviselő résztvevők az eltérő nézeteiknek köszönhetően, semmiben nem tudtak megállapodni, és még egy közös jegyzőkönyvet sem sikerült kiizzadniuk.

Bizony nem is könnyű a hozzáállás, mert egyfelől roppant fontos lenne, hogy végre legyen már egy régészeti anyag, amivel bizonyítani lehet Jézus történelmi létezését; amit odalehetne dörgölni a mindent tagadó kritikusok orra alá, hogy tessék, van már tudományos, elvitathatatlan bizonyíték. A kriptát az ásatások után lezárták, és biztos, ami biztos egy lakótömböt építettek feléje, hogy nehogy véletlen keresztény zarándokhely alakulhasson ki. A felfedezést természetesen nem lehetett 'beépíteni', ám a másik oldalon ez a 'felfedezés' elsülyesztetheti a kereszténység hajóját, úgy mint Cameron tette azt a Titaniccal. Mert Jézus a keresztény tanítások szerint felemelkedett a mennybe, és így csontjai nem lehetnek egy kriptában. A keresztény hagyomány semmit sem tud arról, hogy Jézus nős lett volna, vagy hogy fia született volna. Gondoljunk bele: Jézus fia Judah gyakorlatilag az Isten unokája. A szűkre szabott keresztény doktrínákban egy ilyen isten-unokát beilleszteni lehetetlenség. 

A film bemutatása előtt Cameron és Jakobivici Jeruzsálemből New Yorkba szállították a családi kripta két szarkofágosát és ott egy előadással egybekötött sajtókonferencián ismertették jelentőségüket, fantasztikus felfedezésüket. Minden kétség eloszlatása helyett azonban csak tovább szaporították a kérdéseket, kezdve a képen látható két osszarium közül a kisebbikkel, - amin nincs semmi díszítő ornamentika – és csúnya firkálmányként van rajta az a szöveg: 'József fia Jézus'. Miért tették volna a 'mestert' egy ilyen dísztelen, egyszerű csontedényben, míg a rokonok tetemét mind szebben, nagyobban helyezték el? Miért nem vésték fel a betűket szépen, egyenes formával ellátva, ahogyan illene egy ilyen nagy isten-ember esetében? Miből engedhette meg magának egy egyszerű ács-iparos család, hogy egy ilyen díszes kriptát csináltasson?

Mindenesetre Jakobivici elérte célját, a film, könyve, teóriája meghozta kétséges sikerét; reform keresztények, ezoterikusok, vallásos álmodozók, mind támogatásukról biztosították, sőt még komolynak számítható vallástudós is, mint az Észak-Carolina Egyetem tanszékvezetője, James Tabor (Észak-Karolinai Egyetem Vallástanszékének vezetője) is 'teljesen elképzelhetőnek tartja', hogy ez a bibliai Jézus sírja. Persze a témához józanul hozzászólók véleményei nem aratnak nagy sikert, mert ez a felfedezés tovább erősíti a 'Da Vinci Kód' elmélet követőit, hogy Jézus nem halt meg a kereszten, családot alapított, és leszármazottai ma is élnek.

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://vallasmozaik.blog.hu/api/trackback/id/tr742023403

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása