HTML

vallásmozaik

vallásokkal kapcsolatos mindenféle-fajta írások, tanulmányok

Friss topikok

  • afejer: Hová lett a szerző? Szívesen olvasnék még tőle. (2021.05.01. 10:52) A középkor Rothschildjai
  • B.Peter76: @E.Katolnai: Tudom meglehetősen sok idő elteltével szólok hozzá, de mivel elsőkét ez a bejegyzés j... (2021.04.05. 07:48) A fojtogató thugok
  • sanyája: A vallást a széles néprétegeknek csinálják és az értelmi képességeikhez szabják.Szerintem az erede... (2017.04.23. 09:48) Vudu és kereszténység
  • Géza Fispán: @CREATOR: Íme a példa : „A Próféta m... (2016.03.29. 10:54) Pedofília és az iszlám
  • Takacs1933: Gyilkos kereszt vagy szent relikvia. A közelmúltban kereszt relikvia megtalálásról közöltek TV műs... (2015.08.05. 16:06) Keresztény Relikviák

Vudu és kereszténység

2010.03.31. 19:27 E.Katolnai

A Vudu, Dzsu-dzsu, Makumba, stb. vallások külsőségekben, látszólagosan valóban eltérnek a kereszténységtől, ám ha jobban megnézzük, láthatunk két jellegzetességet, amiben mégis hasonlóságot lehet felmutatni. Ez a fekete mágiahasonlóság az elvont elméleti hiedelemben rejtetten éppúgy jelen van, mint a szertartások mindennapos gyakorlatában.

Az ősi primitív afrikai vallásokat követő, babonáktól duzzadó elképzeléseibe a kereszténység mágikus áldozatbemutatás szokása könnyen meghonosodott, segítette annak tanai széleskörű elfogadtatását. A kölcsönös ráhatások érvényét figyelembe véve, éppen ezért nem meglepő, hogy pl. Haitin, Brazíliában a legtöbb Vudu-Makumba szertartást katolikus templomokban folytatják le az ottani egyházi hierarchia teljes jóváhagyásával. (Magam is tanúja voltam egy Makumba szertartásnak Rio de Janeiro külvárosában a nyolcvanas évek közepén.) 

 

A bibliában szépszerével találni elméleti és gyakorlati fekete mágiára utaló passzusokat, gondoljunk itt az ember és állat áldozásra utaló versszakaszokra. Ez az áldozatbemutatási hagyomány átöröklődött a zsidók vallásából a kereszténységbe, igaz formailag sokat változva, de mégis megtartva annak borzongató valóságát. Nyugati kultúrvilágunkban azonban ehhez a mágikus szertartáshoz nem kellenek tyúkok, akik nyakát a vudu papok oly szeretettel nyiszálják, igazi vért vagy rumot sem kell inni; és mégis ezeken a keresztény szertartásokon is állandóan jelen van a fekete mágia, még akkor is, ha az teljesen átmagyarázva van elénk tálalva. 

 

Az eucharisztikus szertatásban az oltáriszentség vétele az áldozás, az archaikus emberáldozás átformált mozzanata: Jézus feláldozása. A bor Jézus vére, a kenyér Jézus teste, amit szimbolikusan elfogyasztanak. Csak hogy, minden szertartás előtt Jézust képletesen fel kell áldozni, (meg kell ölni) mert különben nem lehetne vérét inni, testét enni, mert akkor kannibalizmus állna fent. (Tehát hamis az a tévhit, hogy az eucharisztiáknál az élő Jézus van jelen) Az áldozati báránynak, Jézusnak, ha szimbolikusan is de isszák a vérét, eszik a húsát, ami tiszta fekete mágia. Minden olyan vallási szertartás, ahol egy másik életet (ember vagy állat) kioltanak, és ahol véres áldozás gyakorlata van jelen: fekete mágia. A keresztények ikonográfia ábrázolásairól is fekete mágia tekint le ránk. A véres, szenvedő felfeszített test, a kéjesen vigyorgó zsidók, a mártírok véres hullái, - mind - vallási értelmezésbe helyezve: fekete mágia. Nincs benne semmi felemelő, lelki kibontakozást segítő, kellemes érzéseket nyújtó egyensúly, rémisztő valóságában furcsa dolog lelki megigazulást keresni. A nagy ázsiai vallásokban az áldozás mindig virág, étel vagy hasonló ártalmatlan dolog: nem is lehet őket semmilyen fekete mágiával gyanúsítani.  

 

Mennyivel másabb érzések fogják el az embert, mikor pl. bemegy egy Buddhista templomba, ahol a mosolygó Buddhák melegséget árasztanak, szemben a katolikus templomok ijesztő ridegségével, képeikről áradó horrorjelenetekkel.

A keresztény papok sem véletlen járnak többnyire feketében, igaz színskálájukban van szürke meg lila szín is, melyek szintén nem nevezhetők melegséget árasztó színeknek. A kereszténységet megelőző időben a vallásvezetőknek (zsidókat leszámítva) hófehér viseletük volt a szellemi-lelki tisztaságot jelképezve. A farizeusok fekete csuhája éppúgy átöröklődött a keresztény papokra, annak minden negatív jelentésével együtt, mint az ősi fekete mágia ember és állatáldozás bemutatásának szokása. 

 

A másik zsidóktól átörökölt fekete mágiával összeköthető tény az, hogy a keresztény tanításokban nincs karma, mert nem hisznek a reinkarnációban. Ennek pótlására egyfajta babonás zagyvaságot találunk, amiben a testi feltámadás, - tehát a sírokból való kimászás van beígérve a hitükben töretlen igazoknak. A második eljövetelkor ezek az igaz keresztények testileg feltámadnak a sírjaikból és az örök élet birodalmában élnek majd tovább. A bibliában több halott feltámasztása is szerepel, ami nem csak materialista meggyőződést tükröz, hanem a maga morbiditásában fekete mágiának is számít. És tényleg, a vudu vallások hiedelemrendszerében megtalálható a sírból történő kijövetel, a zombik betegesen félelmetes értelmetlenségében.

A keresztény és vudu vallásokkal szemben az ókori vallások mind elvetették a test feltámadását (kivéve a zsidók) és csak a lélek örökkévalóságában hittek. 

 

A keresztény Latin-amerikai hullák, csontvázak kultikus imádatával megint csak lehetne foglalkozni, mert azok kultusza szintén a fekete mágia csoportjába tartoznak.

  

 

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://vallasmozaik.blog.hu/api/trackback/id/tr941884930

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Dragon Zoltán · http://www.dragonzoltan.hu 2010.04.18. 23:18:34

Akkor csak a szokásos, a tartalomra már csak legyintve: latin-amerikai, Biblia, stb.

sanyája 2017.04.23. 09:48:48

A vallást a széles néprétegeknek csinálják és az értelmi képességeikhez szabják.Szerintem az eredeti kereszténység nem ilyen volt,de ahogy változott Európa génállománya,ugy változtatták ennek megfelelően a vallást is.Az irás kitünő.
süti beállítások módosítása